1968 г. поставя началото на процеси, които променят световната политика. Годината е съпътствана от студентски бунтове в Европа, Америка и дори в далечна Япония. Париж е в барикади, а протестите срещу войната във Виетнам са в стихията си. Източният блок е белязан завинаги от „Пражката пролет“.

На фона на тази обстановка от 28 юли до 6 август в София, се провежда IХ Световен фестивал на младежта и студентите. Под лозунга „За солидарност, мир и дружба“ комунистическата власт превръща това международно събитие, в което участват над 20 000 представители от 138 страни, в своеобразен пропаганден инструмент.

Темата за организирането, провеждането и оперативното обезпечаване на фестивала, както и гледните точки на домакините и гостите за случващото се по света е интересна, както за изследователите, така и за обществеността. Документите в настоящия сборник демонстрират специалното внимание на българските служби за сигурност спрямо младежта и студентите като категория отворена към света и особено податлива на влияние и потенциален обект на „идеологическата диверсия на противника“ в лицето на чужди разузнавания.

  Сборникът включва 102 документа, а неговият разширен електронен вариант 208.

Електронни издания:

CD може да изтеглите: ТУК

DVD може да изтеглите:ТУК