Филм "ДОСИЕТО НА ДС"

  В Дома на киното в София на 29 октомври 2009 г. се състоя премиерата на документалния филм „Досието на ДС”. Продуцент на филма е Комисията по досиетата, режисьор - Ема Константинова, а сценарист – Лора Шумкова. Главен герой на филма е Иван Москов, който разказва своята лична история.
 
Иван е 21-годишен, студент по операторско майсторство в НАТФИЗ. След случаен разговор той пожелава да научи повече за репресиите, които прадядо му, известният социалдемократ Атанас Москов, е изтърпял от комунистическата държавна сигурност. Докато чака да получи достъп до досието на прадядо си, Иван започва да си задава все повече въпроси за тайните служби на тоталитарна България. Кога, как и защо е създадена Държавна сигурност? Какви хора са работили за нея? Кого и защо са преследвали? Как обикновените българи са се справяли със страха и подозренията, насаждани от агентите и от оперативните работници?
За да намери отговорите, Иван се среща с различни хора: с изследователя Момчил Методиев, с интелектуалеца Джони Пенков, с оперативния работник Цвятко Цветков, с медийния експерт Георги Лозанов, с историка и депутат Андрей Пантев, с журналистите Тома Биков и Мариела Балева. Неусетно личната история се е превърнала в пътуване по следите на една зловеща институция, за която днешните млади хора не знаят почти нищо, но която продължава да се намесва в живота ни. А кадрите на Иван са достатъчни да оформят едно нейно визуално досие – “Досието на ДС”.

 

 

 

Филм „КОМИСИЯТА ПО ДОСИЕТАТА И ОТВАРЯНЕТО НА АРХИВИТЕ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ“

    По повод 12 години от създаването на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на 14 май 2019 г. в кино „Одеон“, в София, бе преставен документалния филм Комисията по досиетата и отварянето на архивите на Държавна сигурност”. Продуцент на филма е Комисията по досиетата, сценарист - Христо Христов, а режисьор – Димитър Коцев.

     За изминалите 30 години от края на тоталитарната комунистическа система в България отварянето на досиетата на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА, и разкриването на техните сътрудници се оказа единственият декомунизационен процес, по който обществото постигна успех.

  След три неуспешни опита за отварянето на архивите на тоталитарните служби през 2007 г. беше избрана Комисия по досиетата, върху която падна тежката отговорност и задача да задвижи този процес.

    Стартирала с ниско обществено доверие Комисията не само опроверга песимистите, но и успя да навакса пропуснатите в лутане първи 16 години от прехода, когато този проблем остана нерешен.

    Документалният филм „Комисията по досиетата и отварянето на архивите на Държавна сигурност” показва трудния път, който е изминат до канализирането на процеса през 2006 г. с приемането на нов закон за досиетата с рядък политически консенсус.

    С множество интервюта е проследено извършеното от независимия държавен орган в различни аспекти от неговата дейност за 12-те години откакто той функционера – от установяването и обявяването на сътрудниците на ръководни постове в държавата и обществото, през изграждането на Централизиран архив за документите на тоталитарните служби, до активната изследователска работа и обслужването на гражданите, интересуващите се от архивите на ДС.

     Във филма са показаните и проблемите, с които Комисията по досиетата се сблъска и обществената и институционална подкрепа, с която ги решава.

    Документалната лента е продукция на Комисията по досиетата, създадена с образователна цел да запознава обществото и популяризира своята дейност, както в страната, така и в чужбина.

 Кратката версия на филма с английски субтитри  може да гледате:ТУК