Европейска мрежа за съхранение на архивите

На 16 декември 2008 г. в Берлин бе  подписано споразумение „Европейска мрежа за съхранение на архивите”. Участие  взеха представители на сродните на комисията институти от Полша, Чехия, Словакия, Румъния, Унгария, Германия. Домакин на срещата  е Мариане Биртлер, пълномощник на германското правителство за документите на някогашното министерство за сигурността на ГДР - ЩАЗИ. От българска страна участие взе председателят Евтим Костадинов, който разказа за дейността на българската комисия, която съхранява архивите на бившите тайни служби.

Учредителен документ ( български език)

Учредителен документ ( английски език)

 

Удроу Уилсън

В рамките на Международния изследователски проект „Документиране на ролята на комунистическите тайни служби” във Вашингтон, на 20-21 август 2009 г. се проведе първата конференция по линия на проекта „Разузнавателна дейност и сътрудничество между КГБ и разузнавателните служби в Източна Европа”. От българска страна поканени за участие във форума бяха Евтим Костадинов, в качеството му на председател на Комисията по досиетата, Татяна Кирякова, член на комисията и отговорен редактор на документалния сборник „КГБ и ДС – връзки и зависимости” и доц. Йордан Баев, координатор на българската изследователска група за Студената война. В срещата участие взеха и представители от сродните на българската комисия институции от Германия, Чехия и Полша, членове на Европейската мрежа за съхранение на архивите.
На 21 август, по време на конференцията, бе подписан Меморандум за разбирателство, който е първият официален документ за сътрудничество между Центъра „Удроу Уилсън” и българска държавна институция. От българска страна документът подписа Евтим Костадинов, а от американска Майкъл ван Дузен, изпълнителен директор на Центъра „Удроу Уилсън”.
Предложението на домакините следващата работна среща да се проведе в България през октомври 2010 г. бе прието от нашата делегация като оценка за активното й участие в дискусиите по време на форума и като акт на удовлетворение от дейността на Комисията по досиетата.
По време на престоя си във Вашингтон българската делегация посети Архива за национална сигурност на САЩ, където на място беше запозната с декласифицирането на документите, свързани с националната сигурност на Съединените щати. Този процес се осъществява в съответствие със Закона за свобода на информацията в САЩ и възможностите за използването и публикуването на архивни документи.
***
Международният научен център „Удроу Уилсън” е една от двете научно-експертни институции за международен обмен, създадени от Конгреса на САЩ. Ръководството на центъра се назначава от президента на САЩ. Като гост-изследователи и почетни лектори са канени видни политически дейци (министър-председатели, министри на външните работи, президентски съветници и старши правителствени експерти) от различни страни, както и изтъкнати учени в сферата на хуманитарните и социалните науки и международните отношения. Директор на Центъра е д-р Лий Хамилтън, който 34 години е бил член на Конгреса на САЩ, от тях 17 години председател на парламентарната комисия по международни отношения. Изпълнителен директор е Майкъл ван Дузен. В Съвета на Центъра има видни представители на 22 американски щати. Като „публични членове” на Управителния съвет на Центъра участват по право Държавният секретар на САЩ (в момента Хилари Клинтън), Министърът на образованието (Арне Дънкан), Министърът на здравеопазването и хуманитарните служби (Катлийн Сибелиус), Президентът на Националната хуманитарна фондация (Джеймс Лийч), както и директорите на Националните архиви на САЩ, на Конгресната библиотека и на Смитсоновия институт (националната музейна институция на САЩ). За почетни гост-лектори от българска страна са били канени бившите премиери Андрей Луканов, Филип Димитров, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев.
***
В хода на работната среща, в рамките на Международния проект за тайните служби в Източна Европа, координиран по линия на програмата „История и обществена политика” бяха постигнати договорености за следващи международни инициативи:
v Създаване на общ виртуален архив на интернет страницата на програмата. Страните-участници предоставят подбрани колекции от документи, а американската страна осигурява превод на английски език и дигитализиране на документите чрез използване на специализирана софтуерна програма.
v Публикуване на колективна монография във Вашингтон. Примерната структура на изданието ще бъде представена окончателно от американска страна до началото на декември 2009 г. По време на разискванията бяха съгласувани 4-5 раздела (всеки от които ще съдържа 3-4 отделни разработки) – Общо сътрудничество между източноевропейските тайни служби; Обмен на разузнавателна информация (проекта СОУД); Съвместни операции, Идеологическа диверсия.
v Следващата международна конференция „Източноевропейските служби за сигурност и международният тероризъм в годините на Студената война” по американско предложение, съгласувано с българската делегация, ще се проведе през октомври 2010 г. в София. Проект на концептуална обосновка, примерна структура на отделните заседания и евентуални лектори-експерти (извън представители на участващите делегации от Германия, Чехия, Полша и България) ще бъде представен от американска страна до началото на ноември 2009 г. Сред примерните основни тематични направления, които бяха разисквани, бяха: Западноевропейският тероризъм, Близкоизточният тероризъм и Идеологическият тероризъм (в това число терористични атаки срещу Радио „Свободна Европа” и Радио „Свобода” в Мюнхен). Специално внимание ще се отдели на известни международни терористи като „Карлос” (Илич Рамирес Санчес) и „Абу Нидал”. Темата за „националноосвободителните движения” и проблемът за общо дефиниране на „тероризма” бяха засега изоставени като твърде конфликтиращи и объркващи. Окончателните материали от конференцията ще бъдат подготвени за печат на английски език във Вашингтон през 2011 г.
v Обсъдени бяха и други общи изследователски теми, които могат да бъдат обект на разискване в последващи конференции и да бъдат организирани в отделни дигитални документални колекции. Сред тях са предложението на българската делегация за дейността на източноевропейските разузнавателни служби по отношение на НАТО („главният противник”) и предложението на германската делегация за борбата срещу „идеологическата диверсия” след Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа (1975 – 1985).

Меморандум

  

Фотография: Дейвид Хоксхърст за Центъра "Удроу Уилсън", 21 август 2009 г. Майкъл ван Дузен, изпълнителен директор на Центъра "Удроу Уилсън" и Евтим Костадинов, председател на КРДОПБГДСРСБНА